Kompostownik to niezwykle praktyczne rozwiązanie, ponieważ nie tylko pozwala na wygodne gospodarowanie odpadami roślinnymi, ale także na wytworzenie naturalnego, wysokiej jakości nawozu. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a efektami możemy cieszyć się relatywnie szybko. Jak więc zbudować własny kompostownik?

Czym jest kompost?

Wszelkiego rodzaju resztki roślinne (owoce, warzywa, gałęzie drzew, zebrane liście czy trawa) poddane rozkładowi w odpowiednich warunkach wytwarzają nawóz. Aby z tego rodzaju biomasy powstał materiał, który nada się do użycia na grządkach, będą potrzebne różnego rodzaju mikroorganizmy, a także żyjące w glebie owady.

Kompost jest więc nawozem uzyskanym z przechowywania resztek roślinnych różnego typu w jednym miejscu. Jest on całkowicie naturalny, tym samym ekologiczny (nazywa się go także bio kompostem) – w procesie powstawania kompostu, a także w momencie późniejszego jego użycia nie zachodzi żaden proces szkodliwy dla roślin, zwierząt, czy człowieka. To także wygodny sposób na segregowanie odpadów organicznych – wystarczy umieścić je w kompostowniku, a po kilku miesiącu wykorzystać powstały w ten sposób nawóz.

Jak kompost działa na glebę?

Przede wszystkim dostarcza kwiatom i innym roślinom ogrodowym ogromną ilość składników odżywczych, w tym ważnych dla ich funkcjonowania mikroelementów (głównie fosforanów i potasu). Warto też wiedzieć, że kompost poprawia ogólną jakość gleby – zwiększa ilość próchnicy, co z kolei pozwala dłużej zachować wilgoć. Gleba bogata w próchnicę jest też dobrze napowietrzona. Żyzna ziemia stwarza dobre warunki bytowania pożytecznym mikroorganizmom, które oczyszczają ją z nadmiaru toksyn czy chorobotwórczych grzybów. Wszystko to sprawia, że roślinność nawożona kompostem jest niesamowicie bujna i zdrowa. Jako że kompost jest w pełni naturalny, nawet użyty w dużych ilościach nie będzie miał negatywnego wpływu na nasze uprawy. 

Jak zbudowany jest kompostownik?

Jak zbudować kompostownik? Wystarczy konstrukcja przypominająca skrzynię, która utworzy pryzmę kompostową. Najlepiej jeśli będzie miała około metr wysokości, a jej szerokość nie przekroczy 150 cm. Da to optymalne warunki do rozkładu kolejnych warstw odpadów roślinnych. Tego rodzaju zbita konstrukcja pozwala również zachować wewnątrz pryzmy podwyższoną temperaturę (niezbędną w procesie rozkładu), nawet w sezonie jesienno-zimowym. Istotne jest także, by między deskami tworzącymi konstrukcję znalazły się prześwity, zapewniające dopływ powietrza. 

Kompostownik tworzy się zazwyczaj z drewna, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wytwarzać kompost w workach. Specjalne worki tego rodzaju możemy nabyć w sklepach ogrodniczych. 

Kompost z kwiatów, kompost pod warzywa czy kompost z trawy? Co można umieszczać w kompostowniku?

Warto pamiętać, by w kompostowniku umieszczać tylko resztki roślinne, najlepiej takie, które nie były poddawane wcześniej istotnym opryskom. Na kompost nie powinno się wrzucać mięsa, kości, ani innych elementów odzwierzęcych

Idealny kompost to taki, który tworzą „miękkie” elementy (np. przejrzałe owoce i warzywa, trawa) oraz twardsze, takie jak gałęzie czy skorupki jajek. Tego rodzaju kompozycja stwarza to idealne warunki do rozwoju mikroorganizmów odpowiedzialnych za procesy rozkładu. 

Tempo wytwarzania nawozu można przyspieszyć przez wcześniejsze rozdrabnianie usuwanych odpadów roślinnych (np. przycinanie większych gałęzi). W sklepach ogrodniczych dostępne są również środki chemiczne pozytywnie wpływające na dynamikę kompostowania.