Każdego dnia marnujemy mnóstwo jedzenia, a tym samym naszych pieniędzy. Co roku w Polsce wyrzuca się ponad 9 milionów ton żywności, co jest wartością porażającą. W jaki sposób zarządzać jedzeniem, aby marnować go możliwie jak najmniej?

  1. Planuj swoje posiłki

Warto jest z kilkudniowym wyprzedzeniem planować swój jadłospis, dzięki temu będziesz mógł od razu zakupić niezbędne produkty. Dodatkowo warto tutaj być elastycznym, czyli jeśli z poprzedniego dnia zostało Ci trochę makaronu lub ryżu, to postaraj się to wykorzystać w posiłku dnia kolejnego.

Na bieżąco analizuj rzeczy, które masz w lodówce. Jeśli np. od kilku dni leżą tam warzywa, to zamiast gotować sobie pierogi, warto zrobić np. zupę warzywną lub bulion. Ten drugi może potem stanowić doskonałą podstawę do różnych sosów i zup.

  1. Na zakupy idź tylko z listą!

Jeśli posiłki będą rozplanowane, to wtedy powinieneś wykonać listę wszystkich produktów, które będą Ci potrzebne do przygotowania poszczególnych posiłków. Dzięki temu unikniesz kupowania zbędnych produktów, które potem jedynie zalegają w lodówce, aż w końcu się zepsują. Warto być na zakupach skupionym i kupować wyłącznie to, czego rzeczywiście potrzebujesz, bo to oszczędzi nie tylko Twoje pieniądze, ale i czas.

  1. Uważaj na promocje

Każdy z nas lubi promocje i obniżki, jednakże należy do nich podchodzić z pewnym dystansem. Nie ulegajmy emocjom zbyt pochopnie, szczególnie w przypadku, kiedy promocja dotyczy produktów o krótkim terminie przydatności. Jeśli natomiast obniżce poddane są owoce, to wtedy warto jest kupić ich tylko tyle, ile faktycznie dasz rady zjeść, aby nadmiaru nie trzeba było wyrzucić, kiedy się zepsuje.

  1. Bądź kreatywny w kuchni

Warto jest nauczyć się wykorzystywać produkty, które aktualnie masz w kuchni. Często nawet nie spodziewasz się, że można z nich wyczarować pożywne dania lub stworzyć bazy do takowych.

Co warto mieć w kuchni, aby zawsze móc mieć wiele możliwości? Otóż najlepiej wyposażyć się podane niżej propozycje, gdyż są one stosunkowo uniwersalne.

  • Kukurydza, groszek, fasola konserwowa – świetnie nadają się do stworzenia prostych sałatek, czy zup
  • Przecier pomidorowy – bardzo dobrze sprawdza się jako baza do sosu pomidorowego, którego można używać z makaronami, czy dodać do mięsa
  • Mąka pełnoziarnista – tej będziesz mógł użyć do różnego rodzaju ciast, naleśników, czy pierogów
  • Różne rodzaje makaronów, kasza, ryż – są to produkty bardzo uniwersalne i wspaniale nadają się do różnego rodzaju potraw z warzywami i owocami

Jak więc widzisz, oszczędzanie jedzenia nie wymaga żadnych radykalnych kroków. Wystarczy tylko kilka małych zmian, które możesz wdrożyć choćby od dzisiaj.