Główne założenia ustawy o odpadach

Ustawa o odpadach przyniosła ze sobą kilka istotnych zmian, które warto jest poznać. Pomoże Ci to podejmowaniu racjonalnych decyzji odnośnie gospodarowania odpadami, jak również w zrozumieniu, dlaczego segregowanie odpadów jest tak istotne.

Co roku zostają w niej wprowadzane nowelizacje, które również uwzględniliśmy. Informacje mogą okazać się przydatne szczególnie dla osób, które w jakiś sposób wytwarzają odpady i chciałyby się dowiedzieć więcej o czynnościach prawnych w takich sytuacjach.

Zgodnie z głównymi punktami ustawy gospodarka odpadami powinna być prowadzona w taki sposób, aby zapewniała ochronę życia i zdrowia ludzi, jak również środowiska naturalnego. Dokument ustawy zawiera dokładne informacje odnośnie dokonywania klasyfikacji odpadów oraz ramy prawne dla działalności, które takowe wytwarzają.

Hierarchia sposobów postępowania z odpadami

Jedną z bardziej istotnych zmian, które wprowadziła ustawa o odpadach jest wprowadzenie tzw. hierarchii odpadów, która prezentuje się w następujący sposób:

  • Zapobieganie powstawaniu odpadów
  • Przygotowanie odpadów do ponownego użycia
  • Recykling
  • Inne procesy odzysku
  • Unieszkodliwianie odpadów

Postępowanie w przypadku wytwarzania odpadów

Jeśli jakaś firma lub osoba fizyczna w efekcie wykonywanej przez siebie pracy wytwarza odpady, to koniecznie powinna takie działania planować i dodatkowo projektować rozwiązania, które uniemożliwią negatywny wpływ odpadów na środowisko lub innych ludzi. Jeśli nie udało się zapobiec powstawaniu odpadów, to ich posiadacz jest zobowiązany do poddania ich odzyskowi, o ile jest to możliwe za pomocą dostępnych środków technologicznych.

Ekologiczne opakowania żywności

Producenci artykułów spożywczych od wielu zdają sobie sprawę z tego, że konsumenci chętniej sięgają po żywność, która jest zapakowana w sposób unikalny i przyciągający wzrok. Na półkach znajdziemy więc artykuły pierwszej potrzeby, które są zdobione jak małe dzieła sztuki. To często powoduje, że w natłoku informacji nie jesteśmy w stanie wypatrzeć znaków sugerujących, że dane opakowanie jest ekologiczne i podlega recyklingowi.

Znaki, które powinny znaleźć się na ekologicznym opakowaniu:

  • Znak recyklingu

To na niego najpierw powinniśmy zwracać uwagę. Trzy zielone strzałki skierowane na siebie świadczą o tym, że opakowanie nadaje się do ponownego wykorzystania. Znajduje się na tworzywach sztucznych, papierze, kartonach. Symbolowi niekiedy towarzyszą cyfry, które w precyzyjny sposób charakteryzują dany surowiec.

  • Zielony punkt

Ten niepozorny znak jest bardzo istotny. Pozwala nam sądzić, że producent bierze czynny udział w programie recyklingowym na terenie kraju, w którym wytwarza artykuły spożywcze – opłaca składki, korzysta z usług specjalistycznej firmy lub sam kontroluje i przetwarza ilość generowanych przez siebie odpadów.

  • Brak testu na zwierzętach

Choć wydaje się to dość abstrakcyjne, to jednak testowanie produktów spożywczych na zwierzętach miało (i zapewne nadal ma) miejsce. Symbol królika na tle czarnego kwadratu informuje nas, że artykuł, ani żadna z jego składowych, nie była tematem eksperymentów na zwierzętach. Warto pamiętać o wypatrywaniu tego znaku wtedy, gdy kupujemy żywność np. z krajów azjatyckich. W Europie testowanie jakichkolwiek produktów na zwierzętach jest zabronione od 2013 roku.

  • Rolnictwo ekologiczne

Znak ten potwierdza, że dana żywność była wyprodukowana zgodnie z ideą ekologicznego rolnictwa. Oznacza to tyle, że firma nie wykorzystuje potencjalnie niebezpiecznych substancji, korzysta z naturalnych zasobów oraz przestrzega wszystkich zasad systemu kontroli.

  • Fair Trade

Nie jest to do końca związane z ekologią, jednak dla świadomego konsumenta powinno być równie ważne. Symbol ten coraz częściej pojawia się na produktach spożywczych i oznacza, że ludzie pracujący przy uprawie i końcowym przygotowaniu żywności zarabiają na tych czynnościach godną kwotę i są traktowani zgodnie z poszanowaniem praw ludzkich. Dotyczy to przede wszystkim produkcji w krajach najuboższych.

Jak segregować opakowania po żywności?

Zakupiliśmy produkty w ekologicznych opakowaniach, jednak co dalej? Jak je segregować, do jakiego kontenera wyrzucić?

Papier i kartony możemy bez problemu składować w dedykowanych kontenerach tak długo, dopóki nie noszą one na sobie śladów żywności. Nie wyrzucamy więc opakowań otłuszczonych, takich jak papier po maśle czy jednorazowe używane talerzyki. Do pojemnika nie powinny też trafiać kartony po mleku i sokach – ich wnętrze wyścielone jest folią.

W przypadku szkła nie ma wielu ograniczeń. Pamiętajmy tylko o tym, by przed wyrzuceniem dokładnie opróżnić zawartość i pobyć się nakrętek – te trafiają do kosza na plastik.

Tworzywa sztuczne również nie powinny być zatłuszczone czy brudne. Przed wyrzuceniem  plastikowych butelek czy puszek zgniećmy je, by zajmowały jak najmniej miejsca. Do recyklingu nie nadają się opakowania po wyrobach garmażeryjnych.

Kosze na śmieci – jak zorganizować segregowanie śmieci w domu?

Wiele razy pisaliśmy o segregowaniu śmieci – jest to ważna czynność domowa. Jeśli chcemy coś zmienić w naszym otoczeniu powinniśmy zacząć od uporządkowania sprawy z wyrzucaniem śmieci we własnym domu. Czy zastanawiasz się, co i gdzie wyrzucasz? Jeśli nie, czas to zmienić!

Segregacja śmieci w domu

W każdym śmietniku znajdującym się pod blokiem lub mieszkaniem powinno znajdować się kilka rodzajów koszów. Mają one charakterystyczny kolor oraz dodatkowy opis, aby ułatwić segregację domowych odpadów.

Według ustawy z dnia 25 października 2005 r. w sprawie szczegółowego sposobu postępowania z odpadami opakowaniowymi pojemniki powinny być specjalnie oznaczone, a kolor ma ułatwić segregowanie śmieci. I tak:

  • Kolor niebieski jest zarezerwowany dla pojemników do zbierania papieru, tektury i kartonów.
  • Kolor biały przeznaczony jest dla pojemników, gdzie wyrzucamy szkło bezbarwne, a kolor zielony na szkło kolorowe.
  • Do żółtych pojemników wyrzuca się metale, tworzywa sztuczne oraz opakowania wielomateriałowe.
  • Brązowe torby i pojemniki służą do zbierania odpadów zielonych z ogrodu lub działki.

Tych śmieci nigdy nie wyrzucaj!
– baterie oraz akumulatory,- zepsuty lub stary sprzęt elektroniczny- gruz i odpady budowlane,- świetlówki lub innego rodzaju oświetlenie,- opakowania po lekarstwach i same lekarstwa.

Na baterie możesz przygotować specjalne opakowanie i raz na kilka miesięcy odnosić je do wyznaczonego w Twoim mieście punktu. Pamiętaj, że segregacja śmieci w domu nie jest skomplikowana tylko wystarczy wyposażyć się w odpowiedni pojemnik na śmieci, który to ułatwi.Dbając o czystość wokół siebie, dbasz o całe środowisko!

Za mało miejsca na segregację

Oczywiście każdy z nas chciałby, aby przestrzeń wokół niego, nie tylko ta najbliższa była uporządkowana. Przecież lubimy, jak jest czysto i świeżo. Nikt też nie chcę patrzeć z okna na przepełnione śmietniki, porozrzucane reklamówki czy inne śmieci.

Dlaczego, więc wynosząc śmieci najczęściej zaglądamy tylko do jednego kontenera? Czemu nie pomagamy w utrzymaniu czystości? Recykling to bardzo korzystne rozwiązanie nie tylko dla środowiska, ale przede wszystkim gospodarki i finansów kraju.

Co jednak, gdy już podejmiemy decyzję o sortowaniu śmieci, ale wchodząc do naszej kuchni nie mamy na to po prostu miejsca?

Pamiętaj, że przy właściwym zagospodarowaniu przestrzeni nawet w małej kuchni uda się zorganizować segregowanie. Rozwiązaniem dla bardzo małych pomieszczeń jest kosz podzielony na trzy pojemniki.

Jeśli masz problem z miejscem wstaw taki kosz do szafki pod zlewem. Gdy masz większą kuchnię możesz po prostu ustawić pojemniki z odpowiednim oznaczeniem kolorystycznym pod ścianą. W pierwszym przypadku oszczędzasz miejsce, a jednocześnie możesz sortować śmieci na odpadki kuchenne, plastikowe opakowania i butelki. Makulaturę możesz zbierać w specjalnym kartonowym pudle ustawionym w przedpokoju lub salonie. W przypadku większej ilości miejsca ustawiasz dowolną ilość pojemników na śmieci.

A co zrobić z brzydkim zapachem ze śmieci?

Czasami w przypadku nasłonecznionych kuchni pojawia się problem z zapachem unoszącym się ze śmietnika, nawet jeśli znajdują się tam resztki ze śniadania. W takim wypadku można do śmietnika wsypać na dno kawę mieloną lub sodę oczyszczoną.

Aby nie trzeba było wynosić segregowanych odpadów po dwóch dniach można również przepłukać opakowanie po jogurcie, mleku lub innym produkcie. Zmniejszy to ryzyko pojawienia się nieprzyjemnych zapachów.

Największą trudnością w zorganizowaniu sortowania odpadów jest brak miejsca, dlatego tak ważna jest dobra organizacja.

  1. Poszukaj jednego pojemnika z podziałem na trzy komory, który zmieści się w szafce.
  2. Na zakupach staraj się wybierać produkty bez dodatkowego opakowania, np. zamiast pomidorów na tace wybierz te pakowane luzem.
  3. Reklamówki wykorzystuj jako worki na śmieci do łazienki.
  4. W sklepie bułki zapakuj do papierowych torebek.
  5. Przemywaj opakowania po szybko psujących się produktach, żeby w domu nie było czuć zapachu śmieci – zdążysz zapełnić cały kosz bez nieprzyjemnych zapachów.

Warto również skorzystać z często dostępnych porad architektów i projektantów w sklepach z meblami albo artykułami do domu, jeśli nie wiesz jak zorganizować segregowanie odpadów w domu. Być może zaproponują jeszcze lepsze rozwiązanie problemu z miejscem do segregowania.