Problem marnowanej żywności dotyczy praktycznie każdego społeczeństwa zachodniego. Niestety my również dokładamy swoją cegiełkę do tego przykrego zjawiska. Według badań Millward Brown z 2014 roku aż 60% Polaków przyznaje się do wyrzucania żywności.

Dane Komisji Europejskiej z 2010 roku wspominają o 9 milionach ton marnowanej żywności w Polsce. W dużej mierze marnuje przemysł spożywczy, ale my jako konsumenci również nie jesteśmy bez winy. To zatrważająca ilość żywności. Zwłaszcza, że od naszych codziennych decyzji naprawdę wiele zależy.

Dlaczego wyrzucamy żywność?

Konsumenci wskazują na wiele przyczyn wyrzucania niespożytej jeszcze żywności. To przede wszystkim termin spożycia, który przeoczyliśmy.

Zmorą jest niepoprawne przechowywanie żywności, co znacząco skraca czas jej przydatności do spożycia. Wielu z nas niestety nie zna umiaru i to właśnie ten problem spośród wszystkich bywa najbardziej dla nas przykry. Kupujemy za wiele, przygotowujemy zbyt duże posiłki, których nie jesteśmy w stanie spożyć. Efekt? Całe dania lądują w koszu na śmieci.

Zła jakość produktów z pewnością również często bywa problemem, choć nawet nienajlepszy produkt można przerobić na luksusowe danie. Tej umiejętności również nam brakuje.

Jak nie marnować żywności?

Eko-logis ekologia

Aby nie marnować żywności przede wszystkim będziemy musieli zręcznie planować zakupy. Kupujmy mniej. Powinniśmy przede wszystkim używać listy na zakupach. Dzięki temu nie kupimy na pewno wielu niepotrzebnych rzeczy.

Wykorzystajmy również w kuchni kreatywność. Z na pozór mało atrakcyjnych produktów czasami stworzyć możemy niesamowite dania.

Kupuj również produkty z dłuższym terminem przydatności do spożycia.

W kuchni powinny również zawsze być produkty takie jak kasze, ryże, przecier pomidorowy i inne, z których możemy wyczarować doskonałe dania zużywając przy okazji warzywa, które po kilku dniach straciły jędrność i świeżość, a świetnie sprawdzą się w sosie warzywnym.

Przemyślanym krokiem jest również konserwowanie żywności w słoikach i innych pojemnikach na przyszłość.  Warto również nadwyżkę dań po prostu zamrozić.

Efekty?

Zdecydowanie na efekty marnowania żywności nie trzeba długo czekać. Przede wszystkim jest to dość kosztowne zachowanie, które negatywnie odbija się przede wszystkim na cenach niektórych produktów. To również strata w naszym portfelu. Wszak wszystko co ląduje w koszu zostało kupione za nasze pieniądze.

Utylizacja żywności to również spory problem ekologiczny. Na koniec warto przypomnieć jeszcze o fatalnym wydźwięku społecznym takiego zachowania – wyrzucanie żywności jest głęboko nieetycznym i niezbyt dojrzałym zachowaniem w kraju, w którym po dzień dzisiejszy część społeczeństwa ma problem z wyżywieniem swojej rodziny.

Kolejnym pokoleniom nie przekazujemy tym sposobem dobrego wzoru. Warto zmienić nieco swoje nawyki odnośnie żywności.